Hvorfor alpakka?

Alpakkaen er et urgammelt dyr med opprinnelse fra Andesfjellene i Sør-Amerika. De lever hovedsakelig i Peru, men også i nabolandene som Chile og Bolivia. For urfolket i fjellene har alpakkaen vært deres helligdom i lang tid (tusenvis av år). Alpakkaen er for dem hoved- (og for mange eneste) kilde til varm ull (klær), mat og inntekt.

De første alpakkaene ble eksportert til USA og Australia på midten av 80-tallet. Frem til da var de vernet og eksport var forbudt. Etter få år ble eksporten stoppet, fra Peru, og de fleste alpakkaene utenfor Sør-Amerika i dag har sitt opphav i disse få årene med eksport.

Til Norge kom alpakkaen ved nyttår 2004/2005 og har således svært kort fartstid i landbrukslandskapet her. Noen år senere ble Den Norske Alpakkaforening dannet og man begynte systematisk arbeid for å fremme og innlemme alpakkaen i norsk landbruk. Arbeidet pågår den dag i dag og man er fremdeles i startgropen, sammenlignet med de andre husdyrene hvorpå de fleste har vært her i hundrevis av år.

Alpakkaens primære produkt er ull. Eller fiber som mange alpakkaeiere velger å kalle det. Alpakkafibrene er fine (tynne) som gjør at de er myke mot huden, isolerer godt, har allergivennlige egenskaper (lite lanolin) og ikke minst kommer råvaren fra trivelige dyr som lever godt. 

Alpakkaull er en bærekraftig produksjon. Alpakkaens opprinnelse i Andesfjellene har sørget for at de er hardføre dyr som utnytter begrenset mattilgang godt. En voksen alpakka spiser mellom 1,5-2kg høy hver dag.

Gitt at det alltid vil være kalde områder på jorda vår, vil varm ull produsert på en bærekraftig og vennlig måte aldri gå av moten.

Alpakkafiber

Men ikke nok med det!

Alpakkaene har flere egenskaper ved seg som gjør de anvendelige til langt flere aktiviteter enn kun å være ullprodusent.

Alpakkaen er et vennlig og nysgjerrig vesen, har et tiltalende utseende og er av håndterlig størrelse.

Det betyr at alpakkaen egner seg godt til interaksjon med mennekser, og rundt om i verden blir alpakkaene mye brukt som terapidyr. I Norge er det noen mindre varianter av bruk av alpakka+mennesker, men ingen har virkelig tatt den ballen enda, og trent opp alpakkaer som kan tas med rundt på institusjoner, gamlehjem, og andre steder hvor det finnes mennesker som setter pris på et annerledes innslag i hverdagen.

Alpakkaene er et trekkplaster og er alltid populære blant barn.

SAM 0139

Alpakkaforeningen

Vi er medlem av Den Norske Alpakkaforening!
www.alpakkaforeningen.no

dnalitenlogo

Kontakt oss

Telefon: 413 00 878
Epost: post@skogenalpakka.no
Adresse: Bingenveien 35, 1923 Sørum (Lillestrøm kommune)

NB: Skal du på alpakkavandring? Se adresse på www.alpakkavandring.no 

Org. nr. 991329722 MVA

Back to top