Alpakka til salgs - Hege

Vi får stadig spørsmål om vi har alpakka til salgs og hva prisen er.

Vi har alpakkaer til salgs og gjør alltid en jobb for å kartlegge behov og ønsker hos kjøper før vi finner de riktige alpakkaene til formålet. Det er hovedsakelig to forskjellige kjøpere av alpakka.

  • De som ønsker å kjøpe avlsdyr for å produsere egne alpakkaer med høy ullkvalitet
  • De som ønsker alpakka som hobbydyr, terapidyr eller til andre gårdsrelaterte aktiviteter (f.eks. inn-på-tunet)

Mange lurer på prisen på en alpakka, så jeg skriver litt om det først. Hvor mye en alpakka koster varierer fra dyr til dyr, men avlsdyr ligger har høyere verdi enn ikke-avlsdyr.

Sammenlignet med bilkjøp så koster en Ferrari mer enn en Fiat. Eksempelvis vil ei hoppe med god stamtavle som har beviselig fine avkom ha høyere verdi enn ei hoppe som aldri har hatt avkom. En hingst som skal brukes i avl har (langt) høyere verdi enn en hingst som på sikt skal bli vallak. De fleste hingster blir vallaker ettersom vi i Norge har mange, gode hingster så er nåløyet for å bli avlshingst i veldig lite. Genmaterialet/genotypene (stamtavla), fenotypene (det du ser; fiberkvalitet og beinbygning) samt prestasjonshistorikken til dyret, er avgjørende for pris. En alpakka som har vært på utstilling og kan vise til resultater vil en kjøper normalt sett betale mer for enn den som aldri har blitt bedømt, fordi det ligger en verdi i å ha fått tilbakemelding om dyret fra en uavhengig tredjepart (dommeren).

Hos oss på Skogen alpakka har vi dyr med gode stamtavler med genetikk som er nøye utvalgt av oss. Hvert enkelt dyr er avlet frem med bakgrunn i sammensetningen av geno- og fenotypene til mor og far. Her er ingen dyr et resultat av tilfeldige paringer og vi kjenner godt til hvert enkelt dyrs bakgrunn og utgangspunkt for videre avl.

Følgende er en pekepinn på prisnivå for alpakka i Norge. Pris på alpakka varierer selvsagt, men det gir en idé om prisnivå:

  • Vallak: fra ca. 10'
  • Hoppe: fra ca. 30' - 125'
  • Hingst: fra ca. 40'

(Alle priser er eks. MVA - Alpakkahold er, for de aller fleste, næring!)

De fleste som selger alpakkaer i Norge vil tilby en form for rabatt, eller "pakkepris", ved kjøp av flere dyr. Det samme gjelder selvsagt her hos oss.

Vi bistår med all vår kunnskap og kompetanse for at du skal finne akkurat dine dyr. Vi anbefaler gjerne alpakkaer som står hos andre oppdrettere hvis vi mener det er en bedre match til dine behov, enn våre egne dyr. Kjøper du dyr hos oss følger ikke bare alpakkaen med på kjøpet, men også opplæring, oppfølging og teknisk kompetanse på alpakka. Vi hjelper dere å sette opp verktøy for dyreholdjournal og avlsstrategier. Vi er opptatt av å følge gjeldende forskrifter og retningslinjer hva gjelder smittevern og dyrehold generelt.

Send oss gjerne en Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. eller ring Bjørn på 41300878 for en uforpliktende prat.

Vi tar gjerne i mot besøkende som vi hilse på dyra og slå av en alpakkaprat!

Skogens Sverre

Sverre er en hvit hingst med veldig spennende genetikk. Han er etter Ambersun Signe og Cambridge Blockbuster. Han kombinerer blodslinjene til to av de mest kjente hingstene i Australia, nemlig Jolimont Warrior og Peruvian Spartacus. Dette er hingster som er eid av henholdsvis Ambersun og EP Cambridge og dermed en kombinasjon som ikke lar seg gjennomføre i praksis normalt. Vi er heldige her i Norge og har genetikk fra mange superhingster, som vi kan kombinere og prøve ut. Sverre er et slikt resultat.  Sverre ble nummer 2 på alpakkautstillingen i 2016 og gjorde det veldig bra på fiberutstillingen i Sverige, noe som vitner om at han har noe for seg. Sverre ble stilt igjen på alpakkautstillingen i 2017 hvor han fikk en flott 1.premie i en svært hard konkurranse, i klassen hvit ungdyr hingst. På fiberutstillingen fikk han fjerde beste poengscore i en svært hard konkurranse for hvite ungdyr. På fiberutstillingen i Sverige, avholdt av Alpaca & Friends, fikk han en fin 2. premie.

Klikk her for å lese mer om Sverre.

Enghaugen Hege

Hege er ei snill, brun frøken med Auzengate genetikk, som har preget mange lettere fargede alpakkaflokker. Fiberen til Hege har god lengde og er utrolig myk! Vi kjøpte Hege som ei unghoppe og har under tiden fått ett avkom av Hege, nemlig Erling. Erling gjorde det bra på alpakkautstillingen i 2016 og hadde en lang fiber med flott, tett crimp stil. Dette er et tegn på at Hege kan få gode avkom. Hun gikk dessverre tom i 2017, men i 2018 fikk hun en veldig flott og stor, hvit hoppecria som heter Hedda. Hege selges bedekket med Cambridge Blockbuster, som er en av norges beste hingster.

Klikk her for å lese mer om Hege.

Skogens Olga

Olga er verdens snilleste og søteste hoppe. Hun har et fantastisk gemytt. Olga er etter vår egen Ambersun Signe og Auzengate's Pride, hvilket betyr at hun bærer en veldig spennende "genpakke" og representerer Jolimont Warrior og Peruvian Auzengate. Olga er beige, og fiberen er fin og myk. Olga fikk en flott 1. premie i utstillingen på Flå i 2017 og fikk svært god kritikk av dommeren. Olga har hatt ett avkom, Nathalie. I 2017 gikk hun dessverre tom, men i 2018 fikk hun en kjempeflott lys jentecria som heter Oleana. Olga selges bedekket med Blockbuster.

Klikk her for å lese mer om Olga.

Alpakkaforeningen

Vi er medlem av Den Norske Alpakkaforening!
www.alpakkaforeningen.no

dnalitenlogo

Kontakt oss

Back to top