Skogen alpakka - Cambridge Blockbuster

Av og til må man ta et steg til siden og evaluere hva en driver med. Når man jobber med alpakkaer og avl av alpakka er slike steg til siden ikke bare nødvendig, men det gir en et pusterom i hverdagen og man kan ta seg tid til å ta inn over seg hvor heldig man er som får jobbe med disse fantastiske skapningene.

Alpakkaer er flotte dyr, på så utrolig mange forskjellige måter!

Denne gang går tankene til Blockbuster, vår hvite avlshingst.

Kjøpet av Blockbuster var antakeligvis et ganske dristig valg den gangen, men har vist seg å være vel verdt det. For de som ikke er kjent med alpakkaen rundt om i verden så er Australia og USA de to landene med flest alpakkaer foruten opprinnelseslandet Peru. Det var i Australia (og USA) den vestlige og moderne avlen på alpakka begynte og alle de mest kjente blodslinjene har sin opprinnelse i dyr som ble importert til eller avlet i disse to landene.

Det betyr at vi finner noen av de flotteste alpakkaene i Australia og der har de gjort store fremskritt hva gjelder kvalitet og næringsutvikling rundt alpakkaen de senere årene. De arrangerer mange alpakkautstillinger og det er veldig mange alpakkaoppdrettere der nede.

To av de største oppdretterene i Australia (og verden forøvrig) heter Ambersun og EP Cambridge. På Nationals i Australia (den årlige største alpakkautstillingen) er det omtrent slik at Ambersun og EPC dominerer annenhvert år. Og slik skal det være, for noen må være best og det er ofte de med lengst fartstid og flest dyr og det er slett ikke slik at de ikke har konkurranse fra andre, langt i fra, hvilket betyr at de selv gjør store fremskritt hvert år.

Vår strategi på Skogen har hele tiden vært å mikse genetikk fra Ambersun og EPC. Noe som er relativt vanskelig å få til i hjemlandet Australia fordi disse to oppdretterene konkurrerer i ringen og ønsker ikke at motstanderen uten videre skal få sine blodslinjer. Ikke helt enkelt er det her hjemme heller, for kvalitet koster og til tross for at vi har en veldig god hingst, mangler vi gode hopper (som de fleste oppdrettere ...).

Blockbuster er sønn av EP Cambridge Peruvian Spartacus som antakeligvis er EPC sin mest betydningsfulle hingst gjennom tidene og er definitivt en av Australias (og dermed verdens..) mest kjente hingster gjennom tidene. Joda, det finnes hingstenavn som ruver over Spartacus hva gjelder dominans gjennom årene, men disse har han i sin stamtavle (Conquistador og Ruffo)!

Blockbuster ble født i 2006 og er nå en eldre herremann, men vi blir fremdeles like begeistret hvert år vi klipper han. Fiberen hans er fremdeles relativt fin, har en god struktur og lengde. Han er muligens ikke like vakker og kjekk som en unghingst, men han har produsert flotte avkom i mange år. De fleste avkom etter Blockbuster blir hvite og i skrivende stund han står oppført i Norsk Alpakkaregister med 59 avkom hvorav 55 er ensfarget hvite. En hingst som bør få produsere i noen år til for å fortsette å bygge en ryggrad i alpakkaindustrien av høy kvalitet.

For hvit alpakka, det er alpakkaindustriens ryggrad.

Uten hvite alpakkaer, blir det ingen alpakkaer.

Proof is in the pudding, som de sier. Og en alpakka i avl blir aldri bedre enn kvaliteten på sine avkom og tilsvarende vil en alpakka i avl aldri ha noen verdi hvis avkommene ikke er av god kvalitet.

Blockbuster har produsert norges Supreme champion ("Best In Show") to år på rad; 2016 og 2017 i tillegg til en rekke champions opp gjennom tidene.

Blockbuster vil ha begrenset tilgjengelighet i årene som kommer, så vær tidlig ute med å melde din interesse hvis du ønsker hans genetikk i flokken. Vi har alltid avkom til salgs, som kan være et bedre (og tidvis eneste) alternativ til å kjøpe sprang.

Klikk her for å se Blockbuster i Norsk Alpakkaregister (stamtavle og info)

Alpakkautstilling 2016 - Skogen alpakka

Blockbuster ble kåret til beste avlshingst på årets alpakkautstilling!

Kåringen betyr svært mye for oss fordi konkurransen var ekstrem hard, det var mange andre svært gode avlshingster han konkurrerte mot. Kåringen foregikk ved at alle hingster som hadde tre eller flere avkom representert på utstillingen kunne delta. Eiere av hingstene plukket ut tre avkom som på best måte representerte avlsmaterialet til hingsten. Blockbuster hadde så mye som 15 avkom representert på utstillingen, så det var ganske vanskelig å velge ut de tre som skulle representere han. Av de tre vi plukket ut, var blant annet Alpakka Norges Gando, som ble dagens Surpreme Champion Hingst - enda en hyllest til Blockbusters kvaliteter.

Det er verdt å nevne at dommerens valg av Surpreme Ch. Hingst, Alpakka Norges Gando, var tildels overraskende. Gando er en junior hvit hingst og konkurrerte mot flere veletablerte og gode hingster. Desto bedre smakte seieren både for Gandos eiere, Alpakka Norge, og for vår del som eiere av Blockbuster.

Bildene under viser de tre BB-avkommene som representerte han i avlshingstklassen, samt bilde av dagens Surpreme Ch. Hingst, Alpakka Norges Gando - et avkom etter Blockbuster.

Blockbuster er tilgjengelig for oppdrag. Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.!

Alpakkautstilling 2016 - Skogen alpakka

Alpakkautstilling 2016 - Surpreme ch. male - Blockbuster avkom

Alpakkaforeningen

Vi er medlem av Den Norske Alpakkaforening!
www.alpakkaforeningen.no

dnalitenlogo

Kontakt oss

Back to top